Svijet
0

Protesti u Bangkoku, specijalna policija spremna

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 1000 pripadnika specijalne policije poslano je na antivladine demonstrante u subotu u Bangkoku, nakon što je premijer upozorio da će silom razbiti demonstracije s hiljadama okupljenih koji traže njegovu ostavku.

Policija je dala demonstrantima dva roka da se raziđu. Rokovi su istekli, ali demonstranti ne pokazuju namjeru da se raziđu, a demonstracije traju do kasno u noć proteklih sedam dana, javlja AP.

"Pozivam ljude da se ne pridružuju demonstracijama jer su policija i vojska spremne da ih silom razbiju", kazao je tajlandski premijer Samak Sundaravej u vanrednom televizijskom obraćanju naciji.

"Ne mogu ovo prihvatiti. Policija i vojska to također ne mogu prihvatiti", dodao je premijer.

Njegovi komentari su izrečeni dok kruže glasine da bi moglo doći do drugog vojnog udara na Tajlandu u posljednje dvije godine.

Samakova vlada preuzela je vlast u februaru nakon izbora koji su trebali vratiti demokratiju u ovu zemlju, ali demonstranti kažu da je Samak pijun bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, koji je udarom zbačen sa vlasti 2006. godine.

Uprkos upozorenju, oko 3000 demonstranata okupilo se u subotu u blizini zgrade Ujedinjenih nacija u Bangkoku, blokiravši glavni put.

Specijalna policija s hiljadama drugih sigurnosnih zvaničnika nalazi se blizu mjesta na kojem se dešavaju demonstracije. Četiri vatrogasna vozila i više ambulantnih kola parkirano je u blizini.

Šef policije u Bangkoku Asawin Kwanmuang kazao je da će policija pokušati mirnim putem da uvjeri demonstrante da se raziđu. "Ali možemo koristiti silu ukoliko to ne učine", kazao je on novinarima.