Traže poništenje odluke
50

Protesti širom Indije zbog oslobađanja silovatelja: Mizoginija na vrhuncu prihvatanja

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Širom Indije održani su protesti protiv odluke vlade da oslobodi 11 muškaraca koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog grupnog silovanja muslimanke Bilkis Bano.

Muškarci su pušteni nakon što su odslužili 15 godina zatvora. Zbog toga su muškarci i žene u Indiji izašli na proteste. Uzivikivali su slogane pozivajući vladu da poništi odluku o oslobađanju silovatelja.

"Ova mizoginija i patrijarhat su toliko narasli i normalizirani su do te mjere da je silovanje sada normalno ljudima", rekla je jedna od demonstrantkinja.

Gospođa Bano je odluku o oslobađanju muškaraca nazvala "nepravednom" i rekla da je to "pokolebalo" njenu vjeru u pravdu.

Indijska filmska zvijezda i aktivistica za prava žena Shabana Azmi rekla je agenciji AFP: "Ono što se dogodilo Bilkis Bano, što se dogodilo njenoj porodici, ne možemo podnijeti i samo gledati kako se ovo dešava u našoj zemlji. Zato ćemo svi doći zajedno i da dignemo svoj glas."

Inače, njena porodica je ubijena tokom vjerskih nemira u državi Gujarat 2002. godine.

Više od 100 penzionisanih državnih službenika pisalo je glavnom sudiji Indije rekavši da će oslobađanje silovatelja imati jeziv utjecaj na sigurnost svih žena. Odluka o oslobađanju osuđenika ipak je donesena 15. augusta dok je Indija slavila 75. godišnjicu nezavisnosti.

Videosnimak koji je od tada postao viralan prikazuje muškarce postrojene ispred zatvora Godhra, dok im rođaci daju slatkiše i dodiruju im stopala kako bi pokazali poštovanje.