{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti radikalne ljevice u Francuskoj

A
5.5.2013. u 17:30
0
0
Protesti radikalne ljevice u Francuskoj
0
Protesti radikalne ljevice u Francuskoj
Foto: Arhiv
Unija radikalne ljevice protestovala je u glavnom gradu Francuske Parizu, protiv vladine politike stezanja kaiša i izmjena u zakonu o radu koje je predložila socijalistička vlada, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Na poziv lidera Unije Jean-Luca Melenchona, protesti su održani na trgu Bastille, a podržali su ih pojedini radnički sindikati. Radikalna ljevica je zatražila da vlasti obrate više pažnje na socijalne i ekonomske zahtjeve radničke klase.

Razlike u mišljenjima radničkih sindikata oko reformi u zakonu o radu, koje želi sprovesti socijalistička vlada, obilježile su i ovogodišnju proslavu 1. maja u Francuskoj. Konfederacije sindikata demonstrirale su u Parizu i drugim gradovima protiv izmjena zakona o radu.

Više od deset posto stanovništva u Francuskoj je nezaposleno, a zbog loših uslova za zaposlenje i socijalnih rezova, Francuzi kapital iznose iz države. Socijalistička vlada želi napraviti reforme koje će omogućiti zadržavanje kapitala u zemlji i lakše pokretanje malog biznisa.

Prijedlog reformi, koji je podnijet skupštini, omogućava više pregovaračkih prava sindikatima u slučajevima otpuštanja radnika ili skraćivanja radnog vremena usljed ekonomske krize.

Ljevičarski sindikati oštro su se usprotivili navedenim reformama zbog sumnji da će uticati na prava radnika i sigurnost zaposlenja, a desničarski sindikati vjeruju da bi ove reforme mogle riješiti problem nezaposlenosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: