Izrael
0

Protesti protiv palestinskog zahtjeva za članstvo u UN

FENA
Michael Ben Ari
Michael Ben Ari
Nekoliko desetina Izraelaca je u utorak marširalo u sjevernom dijelu Zapadne obale u znak protesta protiv palestinskog zahtjeva za punopravno članstvo u UN-u.

Jedna grupa je marširala od naselja Beit Ela u blizini grada Ramalaha do vojne baze, dok je druga grupa krenula od naselja Itamar, javio je AFP.

"Ovo je naša zemlja i nikada neće postojati palestinska država na tlu domovine jevrejskog naroda", rekao je Michael Ben Ari, ultranacionalistički član parlamenta koji je predvodio marš od Beit Ela.

Do protesta je došlo zbog zvaničnih priprema Palestine da od Ujedinjenih nacija zatraži priznanje palestinske države kao člana svjetskog tijela u petak.

Izrael se ovom potezu žestoko protivi, a najveće protivljenje dolazi od izraelskih naseljenika koji su se zakleli da nikada neće dopustiti da se ostvari ideja palestinske države na njihovom tlu.

Početkom ovog mjeseca, desničarski parlamentarci i radikalni naseljenici osmislili su plan akcije za septembar, obećavajući masovne proteste i okupljanja protiv Palestine.

Ništa od toga se do sada nije ostvarilo.

Palestinci planiraju niz okupljanja i marševa diljem Zapadne obale kako bi podržali zahtjev za članstvo, ali kažu da će te aktivnosti biti mirne i da neće izlaziti van teritorija koje su pod njihovom kontrolom.