Nakon tragedije na utakmici
0

Protesti protiv navijačkog nasilja u Egiptu

FENA
Aktivisti su bijesni na policiju (Foto: AFP)
Aktivisti su bijesni na policiju (Foto: AFP)
Egipatski aktivisti izašli su danas na ulice protestirajući zbog propusta policije da spriječi nasilje na nogometnoj utakmici u Port Saidu, u kome je ubijeno 74, a ranjeno više stotina ljudi.

Demonstranti su gnjevni zbog toga što je većina policijskih specijalaca na stadionu po svemu sudeći bila neaktivna dok se pred njima odvijalo najgore nasilje na nekoj fudbalskoj utakmici u historiji Egipta. Drugi kažu da su zabrinuti jer je nekima od navijača izgleda bilo dozvoljeno da unesu oružje na stadion. Nasilje je izbilo kada su navijači domaćeg tima El-Masri na kraju utakmice utrčali na teren napadajući nogometaši i navijače gostujućeg tima El-Ahli.

Dopisnik Glasa Amerike Elisabeth Arot izvještava o napetoj atmosferi u Port Saidu, u kome su raspoređeni vojnici kako bi spriječili nove sukobe. Ona kaže da neki od demonstranata okrivljuju policiju i vojsku za taj incident, dok drugi traže kazne za navijače koji su započeli tuču.

Zamjenik direktora Opće bolnice u Port Saidu izjavio je za Glas Amerike da su mnoge od žrtava izgleda bile ugušene ili su izbodene nožem. Očevici kažu da su neki izgaženi pod nogama mase ili su bili bačeni s tribina.

Najveća politička stranka u Egiptu, Muslimansko bratstvo, okrivila je za nasilje pristalice svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, rekavši da neke od njih žele da gurnu Egipat u haos i uništenje.

Egipatska vlada i parlament održavaju danas vanrednu sjednicu, a u zemlji je proglašena trodnevna žalost. Šef egipatskog Vojnog vijeća feldmaršal Muhamed Tantavi osnovao je komisiju koja će voditi istragu o incidentu i obećao da razulareno ponašanje neće utjecati na Egipat i njegovu sigurnost.