Svijet
0

Protesti protiv NATO-a u Bruxellesu, uhapšeno 500 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Belgijska je policija u subotu uhapsila gotovo 500 učesnika protesta protiv NATO-a, koji su pokušali ući u kompleks sjedišta Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu, prenijeli su svjetski mediji.

Glasnogovornik policije objasnio je kako su učesnici, od kojih su neki uspjeli ući u ograđeni prostor sjedišta NATO-a, najprije odvedeni s mjesta događaja, potom prebačeni u policijsku stanicu gdje su zabilježeni njihovi lični podaci, a potom su pušteni, izvijestila je agencija Belga. U ograđeni prostor je uspjelo ući između 50 i 70 učesnika protesta.

Protest u kojem su učestvovali pojedinci iz 17 zemalja, uglavnom članica NATO-a, ali i nečlanica poput Hrvatske, sazvala je belgijska mirovna inicijativa Vredesactie (na nizozemskom: Akcija za mir) pod sloganom "NATO - igra je gotova", nastojeći potaknuti raspravu o ulozi Saveza u svijetu. Organizatori i policija ocijenili su da se protestima odazvalo oko 1.000 demonstranata.

"NATO je relikt Hladnoga rata", rekao je glasnogovornik Vredesactiea Hans Lammerant, pozivajući na smanjenje broja NATO-ovih vojnih snaga u kriznim područjima u svijetu, uoči održavanja summita Saveza u Bukureštu.

"Oni će na tom summitu predstaviti novi strateški koncept za 60. godišnjicu postojanja Saveza koja će se obilježiti dogodine", rekao je Lammerant za DPA, prebacujući NATO-u da je tek instrument američke politike u Iraku i u Afganistanu.

Osim državljana zemalja članica Saveza, poput predstavnika Francuske, Grčke, Njemačke i drugih zemalja članica, među učesnicima je, prenosi France presse, bilo i Hrvata.