Svijet
0

Protesti protiv Izraela širom svijeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljadu demonstranata u Španiji, Belgiji, Pakistanu i Libanonu pozivale su Izrael da odmah prekine ofenzivu u Gazi, a u Londonu su hiljade proizraelskih pristaša optuživale Hamas za nasilje, jednako kao i u njemačkim gradovima Muenchenu i Frankfurtu.

Od deset do 15.000 osoba u nedjelju je u Bruxellesu, na poziv stranaka, udruženja i sindikata, tražilo prekid izraelske ofenzive i 'pokolja' u Gazi, tražeći odlučniju reakciju Evropske unije. Demonstranti su nosili poruke 'Svi smo mi Palestinci', 'Gaza, nova Šoa, (Holokaust)', a Liga muslimana Belgije zatražila je od sudionika da ne spaljuju zastave.

U nekoliko španski gradova protesti su privukli desetke hiljada. Tako se u Madridu okupilo 10.000 osoba na poziv ljevice i sindikata, dok je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero na političkom skupu u sjeverozapadnom gradu Ourense poručio 'Moja je dužnost pozvati Izrael da primijeni trenutačni prekid vatre'.

Prosvjedovalo se i u gradovima Sevilla, Malaga, Oviedo i Las Palmas na Kanarima, nakon subotnjeg skupa u Barceloni koji je privukao između 30.000 osoba, prema procjeni policije, do 100.000, prema organizatorima.

Na poziv židovskih organizacija u Londonu hiljade osoba osudile su Hamas i solidarizirale se s Izraelom i željom Izraela da ostvari trajni mir na Bliskom istoku. Prema policiji 4.000 osoba, a prema riječima organizatora njih 20.000 osudilo je Hamas na Trafalgar Squareu u Londonu, pod izraelskim zastavama i uz transparent 'Prekinite teror Hamasa'.

Izraelski ambasador u Londonu Ron Prosor poručio je 'jednostavan i osnovni cilj naroda Izraela jest dopustiti mu živjeti u miru, bez nasilja, bez straha i terora'.

U subotu je u Londonu između 15 i 20.000 hiljada, odnosno čak 100.000 osoba, po riječima organizatora, iskazalo podršku Palestincima.

Proizraelski prosvjed privukao je u Muenchenu hiljade osoba koji su poručivali 'Hamas, ne Izrael, izvor je zla'. Oko 1.500 pristaša izraelske politike okupilo se u Frankfurtu, te oko 700 u Berlinu. Dan ranije u Njemačkoj je 20.000 osoba prosvjedovalo protiv izraelske ofenzive.

U Pakistanu je policija spriječila napad na američki konzulat u Karachiju rastjeravši stotine osoba suzavcem i palicama. Prilazi američkom konzulatu blokirani su, a američki dužnosnici nisu bili dostupni za komentar, javio je AP.

AP javlja da je oko 2.500 Libanonaca i Palestinaca prosvjedovalo mirno u Bejrutu protiv izraelske ofenzive u pojasu Gaze, uz poruke 'Stop genocidu'.