Svijet
26

Protesti protiv Donalda Trumpa, demonstranti blokirali autoput u Arizoni

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Američki demonstranti blokirali su autoput u Arizoni zbog gostovanja Donalda Trumpa u obližnjem Phoenixu.

Više od 50 osoba izazvalo je saobraćajni kolaps. Hodali su autocestom i nosili transparente "Odbacite Trumpa". Arizona je vrlo bitno biračko mjesto za budućeg predsjednika jer pobjedniku donosi 58 delegata. Milijarder trenutno vodi u ovoj državi prema rezultatima anketa.

Policija je uhapsila nekoliko osoba. Neki uporni demonstranti su se probili do Fountain Parka u kojem su bile Trumpove pristalice.

Trump je u svom obraćanju opisao demonstrante kako sramotne ljude koji predstavljaju Hilary Clinton.

"Uhapsili su troje ljude i svi su otišli. Volim našu policiju, ali morali bismo raditi još malo na tome, imali bismo manje demonstranata i agitatora. Imamo proteste tamo, poslat ću vam Ku Klux Klan", rekao je Trump.

Turneja ovog milijardera je popraćena brojnim incidentima, a sastanak u Chicagu je otkazan zbog protesta. Stotine demonstranata pohrlilo je u Univerzitet Ilinois i borili su se sa pristalicama da uđu u salu u kojoj je Trump trebao govoriti.

Gotovo da nema mjesta u kojem je Trump bio a da nisu održani protesti. Optužuju ga za rasizam, seksizam i da je anti-gay. Također, optužuju ga da krši prava imigranta i socijalista.

Kada je Trump držao govor na bini u Ohiu 12. marta jedan čovjek ga je pokušao srušiti, no spriječili su ga agenti tajne službe.