Svijet
0

Protesti protiv Danske širom Pakistana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demonstranti u Pakistanu u petak su pozivali na prekid veza s Danskom zbog ponovnog objavljivanja nekoliko karikatura poslanika Muhameda koje su dovele do nasilja u muslimanskim zemljama prije dvije godine.

Protesti su održani u Karachiju, Quetti, Multanu, Hyderbabadi i u prijestonici Islamabadu, gdje su demonstranti uzvikivali parole protiv Danske i palili danske zastave, javio je Reuters.

"Danski ambasador treba biti protjeran a Pakistan prekinuti diplomartske odnose s tom zemljom", poručio je u Karachiju skupu od oko 700 ljudi Abdul Gafoor Nadeem, aktivist militantne grupe.

"Također zahtijevamo treunutno uvođenje zabrane na uvoz danske robe u Pakistan", kazao je.

Karikature poslanika Muhameda prvi put su objavljene u danskim novinama 2005. godine i izazvale nasilne proteste širom muslimanskog svijeta u 2006. u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi, među kojima pet u Pakistanu.

Ovog mjeseca su danske novine ponovno objavile jednu od karikatura.

Pored protesta muslimana, pedesetak kršćana održalo je miting u Karachiju gdje su govornici izjavili da je objavljivanje karikatura pokušaj da se poremeti mir u svijetu kao i napori na ostvarenju međuvjerskog sklada.

Pakistanske vlasti naredile su lokalnim službama internet provajdera da blokiraju popularni web site YouTube nakon što je obvjavio materijale koji vrijeđaju islam.

Vlasti su pravdale narebu sprečavanja pristupa web siteu širom Pakistana tvrdeći da je ona bila nužna za izbjegavanje nemira u većinskoj muslimanskoj zemlji od 160 miliona ljudi.

Zabrana je ukinuta u srijedu nakon što je YouTube uklonio materijale.