Svijet
0

Protesti ispred islandskog parlamenta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u centru Reykjavika povodom nastavka rada islandskog parlamenta kako bi protestiralo zbog načina na koji je vlada pristupila rješavanju financijskog sloma u državi.

Sudionici protesta bacali su jaja i rajčice na premijerku Johannu Sigurdardottir i druge poslanike dok su u petak išli ka zgradi parlamenta, izjavio je šef policije u Reykjaviku Stefan Eriksson, a prenio Associated Press.

Mediji su izvijestili da je jedno jaje završilo u kosi premijerke, a pogođeno je i nekoliko zastupnika, kao i supruga islandskog predsjednika Olafura Ragnara Grimsonna.

Eiriksson je rekao da su specijalne policijske snage uspjele uspostaviti red i da nije bilo ozlijeđenih. Najmanje jedan muškarac je izvučen iz gomile i odveden u policijsku stanicu. Demonstranti su za ponedjeljak zakazali još jedan protest, kada premijerka treba održati godišnji govor povodom nastavka rada parlamenta.

Pisac Hallgrimur Helgason kazao je da su mnogi Islanđani gnjevni jer mnogi gube svoje posjede u eksproprijaciji koja ima za cilj isplatu ogromnih dugova države, a samo je bivši premijer Geir Haarde optužen zbog nemara u rješavanju financijske krize, prenosi Guardian.

Islandski parlament izglasao je prošle sedmice da bivši premijer treba biti izveden pred specijalni sud zbog toga što, kako se smatra, nije spriječio financijski krah zemlje 2008. godine.

Haarde je tako postao prvi svjetski lider koji je upućen pred specijalni sud zbog mogućeg pokretanja procesa na temelju optužbi da je postupao nesmotreno uoči financijske krize u zemlji.

Financijski sustav Islanda, opterećen dugovima, slomio se pod pritiskom svjetske ekonomske krize, a nacionalna valuta, islandska kruna, naglo je izgubila vrijednost, dok je u zemlji postotak nezaposlenih značajno porastao.

Geir Haarde je bio šef islandske vlade od 2006. do 2009. godine.