Svijet
0

Protest zbog pogibije civila u operaciji američkih snaga

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Stotine mještana jednog sela na istoku Afganistana protestovalo je danas zbog pogibije dvojice civila tokom vojne operacije američkih snaga, saopćili su afganistanski zvaničnici.

Incident se dogodio u nedjelju uvečer kada je helikopter američkih snaga greškom pogodio jednu kuću u oblasti Hogjani u istočnoj provinciji Nangarhar i tom prilikom su život izgubili jedan otac i njegov četverogodišnji sin, saopćio je lokalni zvaničnik Hadži Zelmaj.

Demonstranti su uzvikivali antiameričke parole, zahtijevajući od centralne vlade da kazni počinioce.

Portparol koalicionih snaga Natan Perry je saopćio da je vojni helikopter pozvan kao podrška vojnicima na terenu, koji su se našli na udaru vatre ekstremista pošto su uočili četiri osobe kako postavljaju bombe na put.

Perry je rekao da je u vojnoj operaciji ubijen jedan ekstremist i pronađen i uništen materijal za pravljenje bombi, ali je demantirao da je bilo civilnih žrtava.

Pogibije civila u vojnim operacijama koalicionih snaga predvođenih SAD-om protiv talibana postale su ozbiljna briga za prozapadnu vladu predsjednika Hamida Karzaija, javio je DPA.

Karzai je pozvao NATO i koalicione snage, koji imaju 70.000 vojnika u toj zemlji, da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se izbjegle civilne žrtve, upozoravajući da bi pogibije civila mogle da utječu na porast podrške talibanima.