SAD
0

Protest zbog najave pogubljenja političkog zatorenika u Iranu

FENA
Sjedinjene Države u petak su izrazile "veliku zabrinutost" zbog izvještaja da je iransko sudstvo potvrdilo smrtnu kaznu 20-godišnjem studentu zbog bacanja kamenja na protuvladinim prosvjedima 27. decembra 2009., pozivajući da ga se hitno oslobodi.

"SAD bilježi s velikom zabrinutošću izvještaje da su iranski sudovi potvrdili smrtnu kaznu za 20-godišnjeg studenta Mohammada Amina Valiana", navodi se u priopćenju State Departmenta.

Valian je uhapšen zbog bacanja kamenja tokom protesta 27. decembra, za što je priznao krivnju. Za taj prekršaj, iransko ga je pravosuđe proglasilo krivim jer je "zaratio s Bogom".

"Čini se da će to biti prva osoba koja se suočava s pogubljenjem nakon izbora, iako smo zabrinuti da su i u drugim procesima moguća pogubljenja. Mi smatramo da je ta nesrazmjerna kazna za žaljenje i pozivamo na njegovo hitno oslobađanje", ističe State Department.

Američko Državno tajništvo također se pridružilo međunarodnoj zajednici u pozivu iranskim vlastima na oslobađanje svih političkih zatvorenika, upozoravajući teokratski režim u Teheranu da mora poštovati temeljne slobode svojih građana, ako želi zadobiti poštivanje međunarodne zajednice.