Njemačka
0

Protest 230.000 studenata i učenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zahtjevima za ukidanjem školarina na njemačkim sveučilištima, reformom tzv. bolonjskog sistema te povećanjem sredstava namijenjenih obrazovanju oko 230.000 studenata i učenika srednjih škola prosvjedovalo je u srijedu u 70-ak gradova diljem Njemačke.

"Više novca za obrazovanje, manje za banke“ i "Treba nam nova 68.“ samo su neki od natpisa na transparentima kojima je, kako procjenjuje akcijski studentski odbor "Obrazovni štrajk 2009", oko 230.000 studenata i učenika njemačkih obrazovnih ustanova ukazalo na tešku situaciju u kojoj se nalazi njemačko srednje i visoko školstvo. Jedan od glavnih zahtjeva studentskih prosvjeda je promjena tzv. bolonjskog sistema koji se unazad nekoliko godina primjenjuje i na njemačkim visokoškolskim ustanovama.

  • Bolonja je od fakulteta učinila škole, poručuje odbor ‘Obrazovni štrajk’. Studenti prije svega kritiziraju koncentrirani studijski program koji onemogućava kvalitetno i svrsishodno obrazovanje te se traži reforma bolonjskog sistema i njegovo djelomično ukidanje.

Štrajkaški odbor upozorava na to da je u Njemačkoj, za razliku od ostalih evropskih zemalja, uobičajno da studenti rade tokom školovanja te da tzv. bolonjski sistem svojim intenzitetom onemogućava rad uz studij, što dodatno udaljava potencijalne studente iz siromašnijih obitelji od mogućnosti samofinanciranja studija. Drugi središnji zahtjev studenata je i ukidanje školarina koje su posljednjih nekoliko godina uvedena na sveučilištima u većini njemačkih saveznih pokrajina s iznimkom Berlina.

Po nekim studijama prošli semestar je 10.000 maturanata odustalo od studija zbog nemogućnosti plaćanja školarina koje u prosjeku iznose 500 eura po semestru.

Učenici njemačkih srednjih škola traže više sredstava za obrazovanje te ukidanje trodjelnog njemačkog drugostupanjskog školstva. Učenici smatraju da podjela na tzv. realne i grupne škole i gimnazije djecu iz socijalno slabijih slojeva društva udaljuje od visokog školstva.

Sindikati zaposlenih u obrazovanju GEW i Verdi podržali su prosvjede, a njemački savez sindikata (DGB) upozorio je politiku da ozbiljno shvati zahtjeve studenata i učenika.

Njemačka ministrica obrazovanja Annete Schawan (Kršćansko demokratska unija CDU) izrazila je nerazumijevanje za studentske zahtjeve.

  • Onaj tko traži ukidanje bolonjskog sistema ne poznaje činjenice: Njemačka je članica EU i kao takva dio evropskog obrazovnog sistema, smatra Schawan. Ona je istodobno priznala da su se ‘zbog brzine i nedostatka sredstava’ dogodile pogreške u primjeni tzv. bolonjskog sistema na njemačkim sveučilištima.

Demokršćanska političarka je u razgovoru za državni radio Deutschlandfunk najavila održavanja konferencije na kojoj bi bile razmotrene mogućnosti poboljšanja bolonjskih reformi, prenosi Hina.