Dekriminalizacija prostitucije
0

Prostitutke u Kanadi traže svoja prava

Sarajevo-x.com
Tri djevojke iz Toronta koje sebe nazivaju feminističkim aktivisticama i seksualnim radnicama krenule su u pravnu borbu kako bi izmijenile kanadski zakon o prostituciji.

Naime, na adresu Vrhovnog suda Ontario poslata je tužba, zbog toga što se trenutnim zakonom ugrožavaju životi prostitutki jer su one prisiljene tražiti mušterije na kanadskim ulicama.

One traže dekriminalizaciju prostitucije, te pravo otvaranja bordela kako bi se prostitutkama pružilo sigurno okruženje za rad.

Alan Young, advokat koji zastupa tužiteljice Terri-Jean Bedford, Valerie Scott i Amy Lebovitch je kazao da prostitutke treba tretirati kao profesionalce, javljaju američki mediji.

Djevojke koje su pokrenule ovaj proces smatraju da je trenutni zakon 'iracionalan' s obzirom da seksualne radnice ne mogu legalno unajmiti tjelohranitelja koji bi brinuo o njihovoj sigurnosti, jer bi on sam bio optužen za nelegalno zarađivanje, odnosno zarađivanjem od prostitucije.

"Kazneni zakon može podržati ono što se naziva temeljnom moralnom vrijednošću, ali moralne sklonosti su nešto drugo", kazao je advokat Young, dodajući da cilj zakona svakako mora biti sprječavanje eksploatacije i osiguranje sigurnosti seksualnih radnica.

Na ovakve zahtjeve prostitutki reagirala je Organizacija 'Real Women' iz Kanade, ali i Vlada Ontarija protiveći se dekriminalizaciji prostitucije.

Riječ suda se očekuje u narednim danima.