Ukrajina
0

Prostitutka na novčanici od 50 eura

Sarajevo-x.com
Slika novčanice od pedeset eura sa otprintanim likom prostitutke dio je kampanje koja želi spriječiti žene iz Ukrajine da se bave prostitucijom.

Oskudno obučena djevojka, očito prostitutka, oslonjena na jedno od velikih djela evropske arhitekture, šalje poruku o stvarnoj cijeni koju plaćaju "zaposlenici" crnog tržišta, prenosi Telegraph.

Ove slike dio su kampanje pokrenute u Ukrajini čiji cilj je prevencija prostitucije koja je u zemljama bivšeg SSSR-a u stalnom porastu.

Trgovanje ženama i prostitucija ozbiljan su problem u Ukrajini. Međunarodna organizacija za migracije objavila je rezultate koji kazuju da je od 1991. godine više od 117 hiljada Ukrajinki bilo prisiljeno na prostituciju.

Nijedna zemlja istočne Evrope nema ovoliki problem s prostitucijom, iskorištavanjem i organiziranim kriminalom oko prostitucije kao što je preprodavanje žena, pravljenje lažnih pasoša te otimanje istih kako se žene ne bi mogle vratiti kući.

"U Ukrajini je registrirano više od 12 hiljada prostituki, zemlja je postala središte tzv. seks-turizma zbog kojeg zemlju posjećuju bogati Amerikanci i Evropljani", rekli su za Telegraph studenti iz glavnog ukrajinskog grada Kieva, koji su pokrenuli ovu kampanju.