Svjetska znamenitost
14

Prošlo je dvije godine od požara u katedrali Notre Dame, a rekonstrukcija još traje

B. R.
Prošlo je dvije godine od požara koji je znatno oštetio parisku katedralu Notre Dame, ali obnova ove svjetske znamenitosti još traje.

Rektor 850 godina stare katedrale, koja je simbol gotičke arhitekture, Partick Chauvet se nada da će se uskoro desiti prekretnica u obnovi.

U noći 15. aprila 2019. svijet je u nevjerici posmatrao kako vatra guta katedralu. Njen krov je uništen i srušio se jedan od tornjeva. Vatrogasci su spasili glavne tornjeve i vanjske zidove od urušavanja.

Kako je kazao Chauvet, to je bio duhovni, fizički i psihološki test.

"Vidiš da katedrala gori, a nisi u mogućnosti da uradiš bilo šta osim da vjeruješ vatrogascima. Sada, dvije godine kasnije, imam nadu koja me podstiče da idem dalje", dodao je.

Očekuje da će projekat restauracije početi do kraja ove godine i da će se masovna misa moći održati 2024. godine.

Cilj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jeste da se restauracija unutrašnjosti okonča do Olimpijskih igara u Parizu - 2024.

Osiguranje katedrale je bio nepohodan i skup poduhvat vrijedan 160 miliona eura. Između ostalog, podrazumijevao je uklanjanje ruševina i postavljanje zaštitnih mreža u slučaju ponovnog urušavanja.

Za podsjetiti se da se požar desio u trenutku restauracije i tom prilikom je vatra uništila skelu. Poslije požara je ostala iznimno velika količina otpada. Sada je postavljena potpuno nova skela koja ima vrlo kompleksnu konstrukciju.

Nije se sve odvijalo bez problema. Radovi su zaustavljani u ljeto 2019. i u proljeće prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Tokom požara desilo se topljenje olova, a što je uzrokovalo onečišćenje okolnog područja. Zbog toga je jedna nevladina organizacija tužila nadležne. Smatra da su napravili propuste.

Chauvet je istakao da je ulazak u katedralu strogo reguliran. Pa se tako svako mora istuširati prilikom izlaska iz gradilišta zbog onečišćenja olovom. Na gradilištu se poštuju i epidemiološke mjere.

Rektor katedrale je naglasio da su do sada dobijali ranije obećane donacije. Tvrdi da će nakon obnove izgledati kako je izgledala i prije požara, navodi Euronews.