{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prošli su svi rokovi za pravično suđenje"

F
12.3.2009. u 15:52
0
4
"Prošli su svi rokovi za pravično suđenje"
0
"Prošli su svi rokovi za pravično suđenje"
Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je u četvrtak da pred Haškim sudom (ICTY) ne može imati pravično suđenje zato što su svi razumni rokovi za okočanje procesa "odavno prošli" i zato što Tužilaštvo "kupuje vrijeme".
Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, a suđenje je prekinuto na zahtjev Tužilaštva, koje ima još šest sati za izvođenje dokaza, zbog prijetnji kojima je navodno bilo izloženo preostalih 11 svjedoka optužbe.

Tokom proceduralne rasprave u četvrtak ujutro Šešelj je, podsjećajući da je u pritvoru ICTY-a već šest godina, rekao da su "odavno prošli svi razumni rokovi" za brzo suđenje na koje mu pravo garantira statut ICTY-a.

"Razumni rokovi protutnjali su prije nekoliko godina... Zato suđenje ne može biti pravično... Nema ništa od razumnih rokova i pravičnog suđenja... U SAD-u bi me pustili na slobodu poslije godinu dana, a optužnica bi bila odbačena", kazao je on.

Tužilac Daryl Mundis odbacio je tvrdnje optuženoga da Tužilaštvo namjerno odugovlači s procesom, rekavši da je "dužina postupka u dobroj mjeri posljedica ponašanja" samog Šešelja.

Predsjedavajući sudija Jean-Claude Antonetti podsjetio je da je, protiveći se prekidu suđenja, naznačio kako postoji način da se proces brzo okonča, ali da se s tim nisu saglasila dva druga člana sudskog vijeća Frederik Harhoff i Flavia Lattanzi.

Sljedeća proceduralna rasprava u postupku protiv Šešelja bit će, po riječima sudije Antonettija, održana za dvije sedmice, prenijela je Beta.

Šešelj se dobrovoljno predao ICTY-u 24. februara 2003. a suđenje je počelo 7. novembra 2007., okad su dokaze izvodili tužioci. Šešelj je prije prekida suđenja nagovijestio da neće izvoditi dokaze odbrane.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: