Svijet
11

Prošle godine poginulo 16 planinara: Mijenja se ruta za penjanje na vrh Mount Everesta

Klix.ba
Mount Everest
Mount Everest
Ruta korištena za penjanje na vrh Mount Everesta bit će promijenjena zbog straha od povećanog rizika pokretanja lavine. Nepal će promijeniti putanju sljedećeg mjeseca, nakon što je broj smrtnih slučajeva u 2014. godini iznosio 16, što je najsmrtonosnija godina za ovu planinarsku ekspediciju.

Trenutna ruta za penjanje se koristi od 1990. godine. Planinari će se sada penjati centralnom rutom nakon Baznog kampa, izbjegavajući lijevu stranu Khumbu Icefalla, gdje su se prošlogodišnje nesreće dogodile.

Fatalna lavina uzrokovala je bojkot Sherpa penjača koji su tražili bolje plaće i uvjete. Njihovi protesti u Baznom kampu doveli su do otkazivanja svih ekspedicija na Everestu. Vlada Nepala radi na povećanju sigurnosti na početku proljetne sezone penjanja 2015.

"Mislimo da je rizik od pokretanja lavine na lijevoj strani Khumbu Icefalla povećan i pomjeramo rutu ka centru, gdje skoro ne postoji takva opasnost", rekao je Ang Dorji Sherpa, direktor Komiteta za kontrolu zagađenja Sagarmatha, organizacije koja daje odobrenje za ekspedicijske rute na Everestu.

Užad i ljestve su uvezene iz drugih zemalja i bit će postavljene duž nove rute. Centralna ruta koja počinje nakon Baznog kampa nije nova. Ova putanja korištena je i prije dvije decenije. Promijenjena je na "zapadno rame" jer je kraća i lakša za penjanje čak i za planinare koji nemaju iskustva. No, rizik od lavina se povećao vremenom.

"Centralna ruta je teška i duža, ali ne postoji rizik od lavine jer su ledene stijene i glečeri koji vise daleko od nje", rekao je Sherpa.

Od prve ekspedicije do danas 250 osoba je preminulo u pokušaju da dođe do Mount Everesta.