Missouri
57

Proslava navijača Kansas City Chiefsa prerasla u horor: Jedna osoba ubijena, a 21 ranjena

D. Be.
(Foto: EPA-EFE)
Jedna osoba je poginula, a 21 je ranjena u pucnjavi u Missouriju na kraju parade Kansas City Chiefsa u sklopu proslave pobjede na Super Bowlu.
Dužnosnici su rekli da su zbrinuli osam žrtava koje su bile u neposrednoj životnoj opasnosti i sedam drugih koji su pretrpjeli povrede koje bi mogle biti opasne po život.

Među ranjenima je devetero djece i očekuje se da će se svi oporaviti. Policija je saopćila kako je uhapsila trojicu osumnjičenih za povezanost s pucnjavom.

Pucnjevi su ispaljeni zapadno od Union Stationa, željezničke postaje u centru Kansas Cityja, gdje je parada završila oko 14:00 sati po lokalnom vremenu i gdje su se hiljade navijača okupilo da prisustvuju proslavi.

Lokalni izvještaji kažu da su igrači Kansas City Chiefsa još bili na pozornici kada su odjeknuli prvi pucnji.

Pucnjava je natjerala publiku, uključujući gradonačelnika i članove njegove porodice, da pobjegnu u zaklon.

Šef policije Kansas Cityja Stacey Graves rekao je da su policajci reagirali odmah nakon što su izbili pucnji i da su detektivi koji su bili na mjestu brzo otvorili istragu. U akciju su krenuli i vatrogasci koji su pružili pomoć povrijeđenima.

Više od 800 policajaca već je bilo na mjestu događaja kako bi pratili paradu.

Lokalna radio stanica objavila je da je jedna od njihovih DJ-ica, Lisa Lopez, ubijena u pucnjavi.

Inače, posljednje finale NFL-a u američkom fudbalu, poznatije kao Super Bowl, gledalo je 123,4 miliona gledatelja širom svijeta na različitim platformama.

Kansas City Chiefsi su u nedjelju navečer savladali San Francisco 49erse rezultatom 25:22 nakon produžetka. Spektakl je odigran u Las Vegasu pred rekordnim brojem gledatelja.

Za Chiefse je to bila treća titula prvaka u posljednjih pet sezona. Prije četiri godine su u finalu savladali upravo 49erse, dok su prošle godine bili bolji od Philadelphia Eaglesa.