Pariz
0

Proslava nacionalnog praznika Francuske

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemački predsjednik Horst Köhler prisustvovao je u utorak u Parizu proslavi francuskog nacionalnog praznika 14. jula, na poziv francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, i time postao prvi šef njemačke države koji je učestvovao na proslavi ovog praznika, javio je AFP.

Bivši kancelar Helmut Kohl predstavljao je prvi put svoju zemlju 1994. na proslavi ovog praznika.

Na pitanje novinara o značaju poziva koji je uputio francuski predsjednik, Kohler je odgovorio da on pokazuje "značaj koji predsjednik Sarkozy pridaje francusko-njemačkim odnosima".

Za Kohlera, prisustvo na Jelisejskim poljima od 120 vojnika iz njegove zemlje, koji su defilovali unutar francusko-njemačke brigade, predstavlja također "posebno značenje".

  • To nas podsjeća na užasnu prošlost, stoga je značajno da iz te prošlosti izvučemo nepovratno iskustvo, da evropska integracija predstavlja jedini odgovor na takve događaje, kazao je on.

Francuski predsjednik primio je njemačkog predsjednika Kohlera u ponedjeljak navečer.

  • Prisustvo šefa njemačke države na proslavi nacionalnog praznika jeste simbol snaga francusko-njemačkoga prijateljstva i njegove pokretačke uloge u izgradnji Evrope, saopćeno je iz Jelisejska palače.