Svijet
0

Proslava 20 godina pada Berlinskog zida bez Obame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama neće prisustvovati proslavi dvije decenije od pada Berlinskog zida, javljaju njemački mediji navodeći da će umjesto njega, kako se očekuje, svečanosti prisustvovati američka državna tajnica Hillary Clinton.

Obamina posjeta Aziji, za koju se kaže da je već odavno planirana, razlog je zašto u Berlin ne dolazi američki predsjednik, koga je, kako se podsjeća, kancelarka Angela Merkel pozvala na proslavu.

U njemačkoj vladi, saznaju mediji, postoji razumijevanje za ovu odluku američkog predsjednika i očekivanje da će Obama sljedeće godine posjetiti Berlin.

Mediji podsjećaju da je Obama od svog imenovanja dva puta bio u Njemačkoj, ali još nikada u prijestolnici.

Obama i Merkel će se najvjerovatnije sastati 3. novembra kada će ona, kako je planirano, govoriti pred američkim Kongresom.

Njemačka će 9. novembra proslaviti 20 godina od pada Berlinskog zida, a uvečer se očekuje velika zabava ispred Brandenburške kapije, pod nazivom "Praznik slobode", uz veliku domino akciju, u kojoj će, simbolično, domine od stiropora, visoke oko 2,5 metra, podsjetiti na rušenje zida 1989. godine