UN
0

Proširenje "crne liste" sankcija Sj. Koreji

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komisija za sankcije UN razmatra da proširi "crnu listu" sjeverokorejskih kompanija i pojedinaca koje podliježu sankcijama zbog podrške nuklearnom i raketnom programu Pjongjanga.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je rezoluciju prošle sedmice kojima su proširene prethodne sankcije UN protiv Sjeverne Koreje zbog izvršene nuklearne probe 25. maja i dao komisiji 30 dana da proširi listu onih koji podliježu sankcijama.

Turski ambasador u UN Baki Ilkin, predsjedavajući ove komisije, rekao je novinarima da je već primio listu kompanija i pojedinaca  koje treba dodati na već postojeću listu.

On nije želio da kaže koje su zemlje podnijele liste, iako su neke neimenovane diplomate UN rekle  da SAD, Japan i Britanija pripremaju liste za komisiju.

Ilkin je rekao da će se komisija ponovo sastati krajem naredne sedmice.

Sankcije treba da pogode samo one kompanije i pojedince koji su povezani sa nuklearnim  i raketnim programom Pjongjanga.

Sankcije, koje su usvojene 12. juna,   zabranjuju izvoz naoružanja iz Sjeverne Koreje i većinu uvoza oružja u ovu zemlju. 
Prema ovim sankcijama zemlje članice UN mogu da pregledaju, zaplijene i unište robu Sjeverne Koreje na moru, kopnu i u  avionima, ukoliko se ispostavi da predstavljaju kršenje sankcija.

Sjeverna Koreja odgovorila je  da će preduzeti oštru vojnu akciju ukoliko SAD i njene savzenice pokušaju da izoluju zemlju.