EU
0

Proširene sankcije na sudske zvaničnike Mianmara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija saopćila je u četvrtak da proširuje sankcije protiv Mianmara, koje će obuhvatiti i sudske zvaničnike odgovorne za izricanje presude vođi opozicije Mianmara Aung San Suu Kyi, koja je osuđena na dodatnih 18 mjeseci kućnog pritvora.

Ona se, s prekidima, u kućnom pritvoru nalazi 14 godina, a dopustila je nedavno jednom Amerikancu da je posjeti u domu u Jangonu.

U saopćenju je navedeno da su sudski zvaničnici dodati na listu zvaničnika vojne vlade Mianmara kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u zemlje Unije.

EU je osudila izricanje presude Su Kyi, ocijenivši da je nepravedna i zatražila je njeno neodložno oslobađanje, podsjetio je Reuters.

Sud je prije dva dana Su Kyi proglasio krivom za kršenje zakona o unutarnjoj sigurnosti i osudio je na tri godine zatvora, ali je nalogom vojne hunte kazna odmah smanjena na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Amerikanac John Jeto (54), ratni veteran iz Vijetnama, koji je u maju preplivao jezero da bi došao do doma u kojem je Suu Kyi bila u kućnom pritvoru, takođe je optužen da je kršio propise o sigurnosti i imigraciji. Zbog njegovog dolaska, iako ga nije pozvala, Suu Kyi je ponovo izvedena pred sud zbog, kako je obrazloženo, kršenja pravila o kućnom pritvoru.

Međunarodna zajednica je u više navrata zatražila od vojne hunte da odbaci političke optužbe protiv Suu Kyi i oslobodi je, a režim je odgovorio da je riječ o unutarnjoj stvari Mianmara.

Kritičari vojnog režima smatraju da je proces protiv Suu Kyi u stvari pokušaj da se vođa opozicije, zadrži u pritvoru prije i tokom trajanja izbora koji će biti održani sljedeće godine.