Rusija
0

Proširena zabrana uvoza svinjetine iz SAD-a

FENA
Rusija je u četvrtak proširila zabranu uvoza na meso, svinjetine, iz još četiri američke klanice, a moglo bi se desiti i da sasvim zatvori tržište za takve isporuke iz SAD-a, ukoliko Washington ne bude vodio računa o standardima kvaliteta, saopćio je ruski nadzorni organ za poljoprivredne proizvode "Rosselkhoznadzor".

Nova zabrana stupiće na snagu 18. decembra, a njome je obuhvaćeno svinjsko meso iz dvije klanice poznate američke kompanije "Smithfield Food Inc", kao i iz firme "Pork King Packing" iz Illinoisa i "Hatfield Quality Meats" iz Pennsylvanije, prenosi Reuters.

Rusija je jedno od pet najvećih izvoznih tržišta za američku svinjetinu. Posljednjih godina između dvije zemlje je bilo više sporova oko isporuka američkog mesa i živine, za koje Rusi tvrde da su isključivo bili motivisani brigom za zdravlje potrošača, dok ih neki američki analitičari nazivaju političkim.

"Rosselkhoznadzor" ističe da je razlog najnovije zabrane to što je u isporučenoj svinjetini iz američkih pogona utvrđeno prisustvo antibiotika "oksitetraciklin".

To je isti razlog koji je nešto ranije ovog mjeseca naveden za zabranu uvoza svinjetine iz još sedam američkih klanica.

Stručnjaci smatraju da je najznačajniji problem između dvije zemlje to što ne uspijevaju da se dogovore o obostrano prihvatljivom veterinarskom sertifikatu koji bi pratio isporuke američke svinjetine.