Svijet
0

Prošao rok UN-a Iranu

FENA
Prkošenje Irana UN-ovom roku u četvrtak da prekine s obogaćivanjem urana otvorilo je put za nametanje sankcija, ali su američki i ostali zvaničnici saopćili kako nikakva akcija neće biti zatražena prije nego što se ključni evropski diplomat iduće sedmice sastane s vodećim iranskim nuklearnim zvaničnikom u pokušaju traženja kompromisa.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad obrušio se na Sjedinjene Države, nazivajući ih "tiranskim" i insistirajući kako Teherran neće biti "prisiljen" da se odrekne svoga prava na korištenje nuklearne tehnologije. Drugi iranski zvaničnici izjavili su da će njihova zremlja izdržati svaku kaznu, javio je AP.

Američki predsjednik George Bush pozvao je na "posljedice iranskog prkošenja", rekavši kako se "svijet sada suočava s ozbiljnom prijetnjom od radikalnog režima u Iranu".

"Ne smijemo dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje", izjavio je Bush u govoru u Salt Lake Cityju. Kazao je kako se Washington nada diplomatskom rješenju, ali je insistirao na tome da je vrijeme "da Iran napravi izbor" da li da sarađuje s Ujedinjenim nacijama.

John Bolton, američki ambasador pri UN-u, izjavio je kako će Vijeće sigurnosti sačekati da razmotri moguće sankcije nakon što se iduće sedmice sastanu vanjskopolitički šef EU Javier Solana i Ali Laridžani, vodeći iranski nuklearni pregovarač.

"Mi smo sasvim sigurno spremni da pokrenemo akciju ovdje u New Yorku kada nam se daju instrukcije da je poduzmemo", izjavio je Bolton.

Također se očekuje da generalni sekretar UN-a Kofi Annan potegne to pitanje tokom posjete Teheranu ovog vikenda.

Ponoć u četvrtak - posljednji trenutak roka Vijeća sigurnosti - prošao je bez ikakvih promjena u iranskom stavu.