Svijet
0

Proruski demonstranti upali u zgrade ukrajinske vlade

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupe proruskih demonstranata upale su u vladine zgrade u nedjelju u dva veća grada na istoku Ukrajine gdje su secesionistička osjećanja izazvala česte proteste otkako je svrgnut ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u februaru.

U Lunhansku, 30 kilometara zapadno od ruske granice, više stotina osoba opkolilo je lokalno sjedište sigurnosne službe i kasnije su se popeli preko ograde kako bi postavili rusku zastavu na zgradu.

U Donjecku, velika grupa ljudi upala je u zgradu pokrajinske vlade i porazbijala prozore. Zatim je nekoliko stotina osoba, od kojih su mnogi mahali ruskom zastavom, slušalo govore koji su se držali na balkonu na kojem je bio postavljen transparent s natpisom "Republika Donjeck".

Istočna Ukrajine je centar podrške za Janukoviča, koji je pobjegao u Rusiju u februaru nakon višemjesečnih protesta.

Oko polovine stanovnika u toj regiji su etnički Rusi, a mnogi od njih vjeruju da su trenutne ukrajinske vlasti nacionalističke i smatraju da će ih ugnjetavati.

Privremene ukrajinske vlasti negiraju da namjeravaju kršiti prava etničkih Rusa i optužuju Moskvu da pokušava stvoriti nestabilnost, prenio je Associated Press.

Rusija je rasporedila veliki broj trupa blizu granice s Ukrajinom i postoje jaka nagađanja da bi se nemiri na istoku Ukrajine mogli iskoristiti kao izgovor za ruski upad.

Otkako je Krim održao referendum o pripajanju i nakon što ga je Rusija aneksirala u martu, došlo je pozivanja na održavanje referenduma i u drugim dijelovima Ukrajine.