Svjetski poznat
400

Propovjednik Zakir Naik u Indiji optužen da je nezakonito stekao 28 miliona dolara

Klix.ba
Saudijski kralj Salman i Zakir Naik (Foto: AFP)
Saudijski kralj Salman i Zakir Naik (Foto: AFP)
Indijski tužioci optužili su islamskog propovjednika Zakira Naika za pranje novca, prenosi BBC.

Zakir Naik, koji živi u egzilu, optužen je da je protuzakonito stekao imovinu u vrijednosti od 28 miliona dolara, što on kategorično negira. Indijske vlasti su ga također optužile da širi govor mržnje i podstiče na terorizam.

Zakir Naik, kako se navodi u tekstu, promovira radikalnu formu islama na kanalu Peace TV koji je zabranjen u Indiji, a ima oko 200 miliona gledalaca širom svijeta. Peace TV je u vlasništvu Islamske istraživačke fondacije, grupe na čijem čelu je upravo Zakir Naik, a program se emitira iz Dubaija.

I druge zemlje su zabranile kanal, uključujući Bangladeš, gdje je Zakir Naik optužen da je poslužio kao inspiracija jednom od ekstremista za napad na kafić 2016. godine u Dhaki u kojem su 22 osobe ubijene.

Lokalni mediji prenose da je sud imovinu Zakira Naika vrijednu milione dolara identificirao kao prihod od kriminala. Kako se ističe, Naikovi zapaljivi govori i predavanja inspirisali su i podstakli brojne muslimanske omladince u Indiji da počine nezakonite aktivnosti i terorističke radnje. Zakir Naik je optužen i da finansira događaje na kojima drži provokativne govore.

S druge strane, ovaj propovjednik kaže da je novac i svoju imovinu stekao legitimno i da nema veze s bilo kakvim kriminalnim radnjama.