"The World" u Dubaiju
0

Propast sna vrijednog 14 milijardi dolara

Sarajevo-x.com
Od svih apsurdnih snova u Dubaiju, nijedan nije propao spektakularnije od "The Worlda", projekta gradnje 300 ostrva od pijeska. Samo su na ostrvu Grenland izgrađeni objekti, a reporter Daily Maila izvještava o propasti 14 milijardi dolara vrijednog arhitektonskog čuda koji umire i grca u dugovima.

Riječ je o gotovo nevjerovatnom arhitektonskom poduhvatu izgradnje 300 ostrva, 15 minuta vožnje gliserima od Dubaija. Tokom pet godina gradnje, od 2003. godine, 320 miliona kubika pjeska je izvučeno iz mora i pretvoreno u vještačka ostrva, izgrađena unutar lagune ograđene sa 27 kilometara brane napravljene od 34 miliona stijena.

U projekat je uloženo 14 milijardi dolara, a tvorci "The Worlda" hvalili su se da je 70 posto ostrva prodato. Danas je od projekta ostalo samo 299 hrpa pijeska na temperaturi od 40 stepeni celzijusa.

Uzrok propasti projekta je globalna finansijska kriza iz 2008. godine, kada su cijene nekretnina naglo opale što je dovelo do kolapsa tržišta. Stotine milijardi vrijedni ugovori su stavljeni na čekanje ili su jednostavno nestali.

Mnogi kupci ostva našli su se u brojnim problemima,a najgore je prošao Jonh O'Dolan, koji je prošle godine izvršio samoubistvo. On se nalazio na čelu konzorcija koji je kupio "Irsku" 2007. godine. Objesio se nakon optužbi da je radio protiv svojih poslovnih partnera.