Svijet
0

Propali pregovori u Keniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Posrednički napori radi prekida spirale nasilja i rješavanja postizborne krize u Keniji doživjeli su neuspjeh zbog odluke glavnog posrednika afričkog biznismena i iskusnog političkog pregovarača Cyrila Ramaphose da odustane od misije.

Ramaphosu je za glavnog posrednika imenovao bivši generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan.

Cyril Ramaphosa je svoju odluku da se povuče objasnio primjedbama kenijske vlade na ulogu koja mu je dodijeljena, dok Kofi Annan kaže kako još nije siguran da li će prihvatiti njegovu ostavku.

Poziv kenijskoj vladi i opoziciji da nađu mirno rješenje i prekinu nasilje svojih pristalica uputio je i nobelovac i nadbiskup Južne Afrike Desmond Tutu.

"To što se dešava je užasno, užasno, užasno - Kenija je na neki način davala divan primjer drugim afričkim zemljama kada je poslije sticanja nezavisnosti, kada se očekivala osveta, izabrala put pomirenja. Taj primjer smo kasnije slijedili i mi u Južnoj Africi. Zato je ono što se tamo sada dešava neprihvatljivo", rekao je Tutu.

Zbog sukoba i nasilja u Keniji nakon decembarskih izbora raseljeno je oko 250.000 osoba, javio je BBC.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se s pregovaračkim timovima predsjednika Mwaija Kibakija i opozicijskog čelnika Raile Odinge i od obiju strana zatražio da ne gledaju samo vlastite interese, već da imaju na umu svjetliju budućnost svoje zemlje.