Kriza se nastavlja
0

Propali dvodnevni razgovori u Hondurasu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Dvodnevni razgovori o političkoj krizi u Hondurasu završeni su bez dogovora.

Predstavnik privremene vlade Karlos Lopez nazvao je neprihvatljivim prijedlog da se svrgnuti predsjednik Manuel Zelaya vrati u Honduras i oformi vladu nacionalnog jedinstva.

Predstavnici Zelaye na razgovorima  rekli su da neće više razgovarati sa delegacijom privremene vlade.

Posrednici u razgovorima  u Kostariki  pozvali su obje strane da za tri dana nastave pregovore.

Predstavnici Zelaye, koji je svrgnut sa vlasti 28. juna, i privremenog predsjednika Hondurasa Roberta Michelettija navode da je glavni kamen spoticanja prijedlog da se Zelaya vrati na vlast i formira vladu jedinstva.

"Nije bilo moguće postići sporazum. Zelayina delegacija je u potpunosti prihvatila moj prijedlog, ali ne i predstavnici privremene vlade na čelu sa Robertom Mičeletijem," rekao je predsjednik Kostarike Oscar Arias, koji je koji   na čelu posrednika  u pregovorima. 

Arias je upozorio na mogućnost izbijanja građanskog rata u Hondurasu u slučaju neuspjeha razgovora i pozvao je obje strane na nastavak dijaloga
Zelaya, koji se nalazi u Nikaragvi, optužio je privremenu vladu da prkosi međunarodnoj zajednici.

Prema njegovim riječima,  režim, koji je silom vlada u Hondurasu,  pokazao je da  je neodgovoran,  beskompromisan i   da nije za  poštovanje. 

On je kasnije izjavio da njegove pristalice organizuju interni otpor u sklopu priprema njegovog povratka. Privremena vlada spriječila je 5. jula njegov pokušaj da se vrati u zemlju. 

Zelayine pristalice planiraju da danas marširaju do zgrade Kongresa u prijestonici Hondurasa, Tegusigalpi.

Među Ariasovim predlozima nalazi se i to da bude proglašena opšta amnestiju za sve političke zločine počinjene prije i poslije državnog udara 28. juna, kao i da Zelaya prepusti kontrolu nad oružanim snagama mjesec dana prije izbora. 

Prethodne prijedloge za rješavanje političke krize odbijali su i Zelaya, ali i predstavnici privremenog predsjednika Roberta Michelettija. 
Predsjednik Kostarike predložio je novo rješenje u nastojanju da se izbjegne izbijanje nasilja u Hondurasu.