Madeira
0

Pronađeno 19 osoba koje su se vodile kao nestale

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Portugalske vlasti saopćile su u utorak da je pronađeno 19 osoba, koji su se vodili kao nestali poslije katastrofalnih poplava na ostrvu Madeira, i da njihov život nije ugrožen.

Prema saopćenju, spasilačke ekipe tragaju za još 13 osoba, nestalih u poplavama i klizištima izazvanim najgorim nevremenom koje je ikada pogodilo ovo portugalsko ostrvo.

U nevremenu su, prema zvaničnom bilansu, poginule najmanje 42 osobe, prenijeli su svjetski mediji.

Kroz bujice vode i blata koje su zapljusnule regionalni grad Funshal i ostali dio popularnog turističkog ostrva, specijalne spasilačke ekipe i dalje pokušavaju da dopru do oblasti odsječenih zbog neprohodnih puteva i srušenih mostova.

Prema Madeiri je prije dva dana krenuo i ratni brod portugalske mornarice s helikopterom i zalihama medicinske pomoći, kao i dodatni spasilački timovi s 56 vojnih spasilaca, psima tragačima i 35 vatrogasaca.

Spasioci provjeravaju da li su tijela nestalih zatrpana ispod ostataka kuća ili su možda u poplavljenim podzemnim garažama. Zvaničnici se, međutim, plaše da su bujice odnijele tijela nestalih u more.

Tokom vikenda, bujica je nosila automobile, razarala ulice, punila vodom garaže i stanove, a neki mještani su rekli da im je sve to "ličilo na kraj svijeta".

U Portugalu je u utorak proglašena trodnevna žalost.