Pakistan
0

Pronađeni tragovi Al-Qaide

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Pakistanske snage, koje se bore sa islamističkim militantima u provinciji Južni Vaziristan pronašli su njemački pasoš vodećeg operativca Al-Qaide Saida Bahadžija (34), traženog zbog povezanosti sa terorističkim napadima na SAD 11. septembra 2001. godine, piše britanski dnevnik "Times".

List navodi da je njihovom reporteru pokazan Bahadžijev pasoš. Bahadži je bliski saradnik jednog od otmičara putničkog aviona koji je 11. septembra udario u zgrade Svjetskog trgovinskog centra Muhameda Ata.

Pakistanska vojska saopštila je da je Bahadžijev pasoš i drugi dokumenti pronađeni u blatu u selu Šavangaj.

Analitičari navode da pronađeni Bahadžijevi dokumenti ukazuju na to da je on bio u Pakistanu i da je to do sada najjača veza između pakistanskih militanata i komande Al-Qaide.

Bahadži je njemački državljanin, njegov otac je Marokanac a majka Njemica. On je kratko vrijeme služio u njemačkoj vojsci, prije nego što je stupio u kontakt sa Al-Qaidom. 

Bio je dio terorističke ćelije u Hamburgu i 2001. godine dijelio je stan sa Muhamedom Atom i navodnim planerom napada 11. septembra 2001. godine  Ramzi bib al Šibom.