Berlin
0

Pronađeni projekti za izgradnju Aušvica

FENA
Originalni projekti za izgradnju nacističkog logora u Aušvicu pronađeni su kod pražnjenja jednog stana u Berlinu, objavio je u subotu dnevni list Bild, donoseći na cijeloj stranici fotokopije nekoliko dokumenta.

"Pronađena su 24 projekta napravljena između 1941. i 1943. godine, s pečatom Direkcije za građevinarstvo Waffen-SS-a i policije", pišu novine. Neke su potpisali bivši visoki zvaničnici SS-a, a jedan od njih nosi potpis njihovog najvišeg lidera Heinricha Himmlera, precizira Bild.

Neki dokumenti koje je objavio Bild prikazuju izgradnju "logora za ratne zatvorenike" u Aušvicu.

Jedan jasno prikazuje gasnu komoru ("Gaskammer") od 11,66 m sa 11,20 m. Projekt je nacrtao "zatvorenik N.127" 8. novembra 1941. godine, precizira Bild. Tog datuma eksperimenti s plinom Zyklon B već su bili u toku.

Druga fotokopija pokazuje projekt čuvene dugačke građevine na ulazu u logor Birkenau, u kompleksu Aušvica, gdje su se odvijala pogubljenja i u koju su direktno ulazile tračnice kojim su dovožene žrtve.

Jedan projekt se odnosi na prvi krematorij. Na njemu je upisana oznaka "L.Keller" (Leichenkeller), što znači "podrum za leševe" i čija je inicijalna dužina bila "8 metara", ali je "po potrebi" mogao da bude proširen.

Više od milion deportiranih umrlo je u Aušvicu, uglavnom Židova.