Svijet
0

Pronađeni posmrtni ostaci djece zadnjeg ruskog cara?

FENA
Postoji velika vjerovatnost da su kosti pronađene nedavno u blizini ruskog grada Jekaterinburga kosti kćerke i sina posljednjeg ruskog cara. Ukoliko se to potvrdi, posljednji nalazak popunio bi nedostajuće poglavlje o priči o prokletim Romanovim, koji su ubijeni nakon nasilne boljševičke revolucije 1917

Kosti su pronašli arheolozi na sprženom polju u blizini Jekatirinburga, grada u uralskim planinama, gdje su car Nikolaj II, njegova supruga Aleksandra i njihovo petero djece držani u boljševičkom zatočeništvu i ubijeni su u 1918. Otkriće je objavljeno u augustu, prenio je Associated Press.

"Istražitelji su došli do preliminarnog zaključka kako postoji veliki stupanj vjerovatnoće da su kosti pripadale krunskom princu Alekseju i princezi Mariji", izjavio je Vladimir Gromov, zamjenik forenzičkog načelnika u regiji Sverdlovsk.

Televizija NTV javila je da su u augustu zajedno s posmrtnim ostacima arheolozi pronašli keramički kontejner sa sulfatom kao i igle, metalne pojaseve iz drvene kutije i metke raznih kalibara.

Tužioci su objavili da će ponovo pokrenuti istragu okolnosti koji okružuju smrt kraljevske porodice.

U 1998. ostaci iskopani iz rudarskog okna u Jekaterinburgu identifikovani kao posmrtni ostaci Nikolaja i Aleksandre i njihove tri kćerke ponovo su sahranjeni na ceremoniji u carskoj prijestonici St. Petersburgu. Ceremonija je, ipak, bila zasjenjena izjavama sumnje - uključujući i onim iz Ruske pravoslavne crkve - oko njihove autentičnosti.