Francuske Alpe
3

Pronađeni planinari za koje se mislilio da su nestali u lavini

FENA
Četvero planinara, za koje se pretpostavljalo da su nestali u snježnoj lavini u francuskom alpskom skijalištu Chamone, živi su, budući da se ispostavilo da su dvoje od njih odustali od uspona, a drugo dvoje izabrali drugu rutu, saopćila je francuska policija.

"Broj smrtnih slučajeva ostaje devet. Više nema nikog na spisku nestalih", izjavio je policijski poručnik Emanuel Vega za agenciju France press.

U lavini je poginulo devet planinara - troje Britanaca, troje Njemaca, dvoje Španaca i jedan švicarski državljanin, dok je devet lakše povrijeđeno i oni su zbrinuti u bolnici.

Policija je, na osnovu spiska gostiju jednog planinarskog doma iz kog su planinari započeli uspon, do sada vjerovala da su u lavini nestali dvoje Britanaca i dvoje Španaca.

Međutim, ispostavilo se da su dvoje Britanaca krenuli iz skloništa, a zatim skrenuli na drugi put i tako izbjegli lavinu, dok su dvoje Španaca "prodali svoja mjesta u planinarskom domu dvojici drugih Španaca koji su, nažalost, poginuli u lavini", kazao je Vega.

Alpinisti su u trenutku kada se na njih obrušila lavina prelazili preko alpskog vrha Mont Maudit, što u prijevodu sa francuskog znači "ukleti vrh".

Ovo je najteža alpinistička nesreća u Francuskoj u posljednjih 10 godina.