Svijet
0

Pronađeni ostaci aviona Stevea Fosseta

FENA
U planinama Sierra Nevade, na sjeveru Kalifornije, vlasti su pronašle ostatke aviona milionera i avanturista Stevea Fosseta koji je nestao prije više od godinu dana, objavio je u četvrtak šerif okruga Madera John Anderson, prenose američke TV stanice.

"Locirali su avion za koji je potvrđeno da je njime letio Fosset kada je nestao 3. septembra 2007.", rekao je John Anderson novinarima na konferenciji za štampu u mjestu Mammoth Lakes, oko 420 km istočno od San Francisca.

Jednomotorni avion, tipa Bellanca 8KCAB, očito je direktno udario u stranu planine i "tako je teško oštećen da je teško vjerovati da bi neko preživio", rekao je šerif.

Anderson je dodao da vlasti nastavljaju potragu za ostacima Fossetta, te da će Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza - NTSB, pokušati utvrditi kako je i zašto došlo do nesreće.

Ured šerifa je priopćio da je olupina uočena tokom zračnog pretraživanja područja u kojem je jedan planinar početkom sedmice pronašao pilotsku dozvolu, novac i druge lične stvari Stevea Fosseta.

"Bellanca 8KCAB (N240R) nestao je 3. septembra 2007., kada je pilot poletio iz Yeringtona, Nevada na lokalni let. Olupina je locirana na visini od oko 3.050 metara u planinama Sierra Nevade u blizini Mammoth Lakesa, Kalifornija", navodi se u saopštenju NTSB-a u četvrtak.

Sud u Chicagu proglasio je Fossetta mrtvim u februaru ove godine.

Fossett je posljednji puta viđen 3. septembra 2007. kada je poletio do ranča Flying-M, kod Mindena u Nevadi, u vlasništvu hotelskog magnata Barrona Hiltona. Sa sobom je ponio bocu vode i nije imao padobran.

U potrazi za njim sudjelovalo je hiljade dragovoljaca, dužnosnika, desetine aviona i helikoptera, koji su pretražili područje od oko 20.000 kvadratnih kilometara. Potraga je službeno prekinuta 2. oktobra 2007.

Fosset, koji je bogatstvo stekao u financijskoj industriji, bio je poznat po svojim rekordima u jedrenju i letenju oko svijeta. Godine 2002. prvi je obletio svijet u balonu, a 2005. u avionu bez dodatnog punjenja gorivom.