Pakistan
0

Pronađeni kontejneri s radioaktivnim materijalom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanske vlasti su pronašle dva zapečaćena kontejnera s radioaktivnim materijalom u lučkom gradu Karachiju, na jugu zemlje, izvijestili su u petak pakistanski mediji.

Radioaktivni materijal bogat neutronima otkriven je zakopan na prostoru državne kompanije za naftu i plin OGDCL u industrijskoj oblasti Karachija, javio je pakistanski list na engleskom "Dawn".

Materijal se nalazio u kontejnerima dimenzija 0,9 puta 1,2 metra, a o ovom otkriću kompanija je 2. jula obavijestila državno tijelo zaduženo za nadzor radioaktivnog materijala PNRA, prenijela je agencija DPA.

Kako piše list "Dawn" kontejneri su klasificirani kao "radioaktivni izvor bez porijekla" pošto OGDCL za njih ne posjeduje nikakvu dokumentaciju, a vjeruje se da potiču iz sovjetskog perioda i da su tu ležali decenijama.

Područje gdje su kontejneri pronađeni koristila je jedna sovjetska kompanija sve do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je prekinula rad u Pakistanu.

Nuklearni stručnjaci vjeruju da niko nije izložen radijaciji jer je materijal bio zakopan, a pristup tome području nedostupan javnosti.

Stručnjaci također smatraju da je materijal korišten za oblaganje naftnog izvora, ali istraga o njegovoj namjeni još traje.

Radioaktivni materijal bit će predan nuklearnoj elektrani na periferiji Karachija, gdje će biti sigurno uklonjen, navela je njemačka agencija.