Auschwitz
0

Pronađeni hirurški instrumenti nacističkog ginekologa

FENA
Više od 150 hirurških i ginekoloških instrumenata iz nacističkog logora Auschwitz pronađeno je u jednoj kući u tome gradu na jugu Poljske, u kojem su Nijemci napravili nacistički logor za istrebljenje, saopćio je u četvrtak Muzej u Auschwitzu.

"Ovo je jedno od najvećih otkrića posljednjih godina", izjavio je za AFP Bartosz Bartyzel, glasnogovornik muzeja. "Ove instrumente je najvjerovatnije koristio ginekolog Carl Clauberg, precizirao je Bartyzel.

Ljekar i član SS-a Carl Clauberg je u Auschwitzu vršio eksperimente u okviru metoda za masovnu sterilizaciju žena. Stotine zatvorenica su umrle od posljedica tih eksperimenata.

Kako se približavala Crvena armija, Carl Clauberg je u januaru 1945. godine prebačen u logor Ravensbrueck, blizu Berlina, gdje je nastavio da provodi svoje eksperimente. Kada su ga Sovjeti zarobili u junu 1945. godine, najprije je osuđen na 25 godina zatvora, a zatim je poslan u Zapadnu Njemačku 1955. Tamo je ponovo osuđen po tužbi preživjelih. Umro je 1957.

Hirurški instrumenti su pronađeni u jednoj kući koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila u zatvorenoj zoni u Osviencimu (poljsko ime za Auschwitz), gradu koji je za vrijeme tog rata bio pod njemačkom okupacijom.