Svijet
10

Pronađeni dokazi: IDIL pravi i koristi hemijsko oružje u Iraku i Siriji

Klix.ba
Američke vlasti tvrde da teroristička grupa IDIL pravi i koristi hemijsko oružje u Iraku i Siriji.

Amerikanci su su zabilježili slučajeve u kojima su teroristi s obje strane granice između Iraka i Sirije koristili hemijske agense. Neimenovani američki zvaničnik je potvrdio korištenje hemijskog oružja i to u praškastom obliku. BBC-jevi dopisnici koji se nalaze na granici Turske i Sirije su također vidjeli dokaze za ove tvrdnje.

Vlasti u SAD-u vjeruju da teroristička grupa IDIL ima ćeliiju koja je posvećena pravljenju i korištenju ovog oružja. Za širenje hemikalija se koriste eksplozivna sredstva poput minobacačke granate.

"Vidjeli smo da su hemijsko oružje koristili barem četiri puta sa obje strane granice između Iraka i Sirije", tvrdi zvaničnik. Oni koji budu izloženi eksploziji dobiju plikove po koži.

"Pretpostavljamo da imaju aktivna hemijska oružja na kojima rade kako bi ih usavršili", dodao je on.

U Siriji ne bi trebalo biti hemijskog oružja jer je sirijska vlada predala 1.180 tona toksičnih agenasa. Taj proces je počeo u oktobru 2013. godine, a završen je u junu ove godine.

Otkako je počeo građanski rat u Siriji poginulo je više od 200.000 ljudi. Sve je počelo protestima protiv vlade početkom 2011. godine.

UN je pokrenuo istragu prošlog mjeseca čiji je cilj da se utvdi koje su grupe ili vlade umiješane u korištenju hemijskog oružja u Siriji. Testovi izvršeni na minobacačima koji su pripadali IDIL-u su pokazali prisustvo hemijskog oružja.