Svijet
0

Pronađene prve žrtve nesreće kiparskog aviona kod Atine

NINA
Grčke spasilačke ekipe saopćile su danas da su pronašle prve žrtve današnjeg pada aviona kiparske avionske kompanije Helios sjeverno od Atine, u blizini Maratona, kao i da za sada nisu pronašli nijednog preživjelog putnika ili člana posade.

Grčki mediji javljaju da je mogući uzrok pada aviona nedostatak kisika u letjelici, pa čak i da je avion morao biti oboren jer je nekontrolirano letio u regiji Atene.

"U ovom trenutku pokušavamo pronaći preživjele, ali nemamo podatke o tome da je neko preživio", izjavila je Reutersu predstavnica za štampu grčke policije. Prema drugom policijskom izvoru, nema znakova da je kiparski avion, koji je prevozio 121 osobu iz Larnake do Praga preko zračne luke u Atini, možda bio otet, što je potvrdilo i grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Grčka državna televizija je u međuvremenu objavila SMS poruku koju je jedan od putnika uputio svom rođaku neposredno prije pada aviona i u kojoj je naveo da je "pilot poplavio u licu", kao i "Rođače zbogom, smrzavamo se".

Dva grčka lovca F-16 bila su poslana da lociraju Heliosov avion nakon što je pilot izgubio vezu s kontrolom letenja na atinskoj zračnoj luci Elefteros Venizelos, a nije odgovarao ni na pozive grčkog vojnog zrakoplovstva.

Piloti F-16 su javili da su vidjeli kiparski avion u okrugu Cya, na 13.000 kilometara i pokušali su ga usmjeriti prema zračnoj luci Venizelos. Međutim, kako je javio grčki državni TV kanal NET, posada kiparske letjelice nije reagirala na te pokušaje jer je, prema riječima pilota iz F16, pilot Heliosova aviona, iz za sada neutvrđenih razloga ili već bio preminuo tokom leta ili izgubio svijest uslijed nedostatka kisika.

S obzirom da je letjelica, po svemu sudeći, bila izvan kontrole, neki od grčkih kanala su objavili da je primijenjen "olimpijski plan" koji podrazumijeva obaranje svih letjelica koje izvan kontrole lete u regiji Atine. Ka mjestu tragedije odmah su upućene sve mobilne spasilačke ekipe iz Atine, ali je mala vjerojatnost da će se u olupinama srušenog aviona pronaći preživjeli putnici.

Grčki premijer Kostas Karamanlis prekinuo je odmor na Kikladskim otocima nakon što je saznao za tragediju i očekuje se njegov dolazak na atinsku zračnu luku.