Svijet
0

Pronađena tijela gotovo svih putnika i članova posade srušenog ciparskog aviona

NINA
Grčka državna televizija javila je danas da su do sada pronađena tijela 119 od ukupno 121 putnika i članova posade ciparskog aviona koji se u nedjelju srušio sjeveroistočno od Atene, te da je pronađena i druga crna kutija, ali znatno oštećena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke saopštilo je da će tijela koja je moguće identificirati tokom dana biti prebačena u Gudi, blizu središta Atine, kako bi identitet potvrdile porodice.

Predsjednik istražne komisije grčkog civilne avijacije izjavio je da je druga crna kutija iz aviona ciparske kompanije Helios, u kojoj su zabilježeni razgovori u pilotskoj kabini, "u lošem stanju" i da nije siguran da se iz nje nešto može izvući. Obje crne kutije bit će poslane na analizu u Pariz.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Prokopis Pavlopoulos izjavio je u međuvremenu da su većina, a možda i svih 115 putnika i šest članova posade ciparskog aviona koji se jučer srušio sjeveroistočno od Atine "po svoj prilici već bili mrtvi prije pada aviona".

"Čini se da je smrt u većini slučajeva, ako ne i kod svih, nastupila prije pada avionai to je nešto što bi trebalo utvrditi", saopšteno je iz ureda grčkog ministra unutrašnjih poslova.

Pavlopulos nije precizirao tačan uzrok smrti putnika, dok je na grčkoj televiziji objavljeno da bi tek obdukcijom moglo biti utvrđeno jesu li se putnici i posada zbog nedostatka kisika ugušili još dok je avion bio u zraku.

Predstavnici grčkih vlasti jučer su objavili da je pilot aviona u posljednjoj poruci kontrolnom tornju na atinskom aerodromu upozorio da "ima problema s tlakom u letjelici".

Piloti dva vojna aviona F-16 koji su poslani da prate avion ciparske kompanije Helios primijetili su da se kopilot presavio preko sjedišta i vjerojatno je bio u nesvijesti, a da pilot nije bio na svom mjestu, kao i da su maske za kisik u kabini bile aktivirane.