Ubijeni prije sedam dana
0

Pronađena tijela Gadafijevih pomagača

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tijela 53 Gadafijeva pomagača pronađena su u hotelu u libijskom gradu Sirtu. Neke od žrtava imale su vezane ruke, a ubijeni su prije sedam dana, izvještava Human Rights Watch (HRW).

Tijela ubijenih Gaddafijevih lojalista pronađena su dan nakon što su širom Libije organizovana slavlja zbog smrti diktatora. Libijsko prijelazno vijeće odbilo je bilo kakve optužbe o učešću u ovim ubistvima.

"Na nekima je bilo tragova zlostavljanja prije nego su upucani. Mi zahtijevamo da se pronađu odgovorni za ove zločine", rekao je Peter Bouckaert, jedan od izvršnih direktora Human Rights Watcha, prenosi BBC.

Libijsko prijelazno vijeće se našlo pod kritikama mnogih organizacija za ljudska prava koje su tražile istragu o tome kako je ubijen Gadafi. Njegovo tijelo izloženo je u Misarti za posjetioce.

Na zidovima hotela su bila popisana imena nekoliko revolucionarnih brigada iz Misrate, te iz HRW-a pretpostavljaju da su neke od njih izvršile zločine.

Većina ustrijeljenih preminuli su usljed hitaca u glavu dok dokazi govore da su ubijeni kao zatvorenici. Iz HRW-a upozoravaju da je pronađeno još 95 tijela na mjestu gdje je ubijen Gaddafi i da se pretpostavlja da su ubijeni u istom danu.

Pored Human Rights Watcha oglasio se i Amnesty International koji zasad dokumentuje sva zlodjela koja su počinili Gadafijevi lojalisti i revolucionari. Hiljade ljudi je ubijeno u civilnom ratu vođenom osam mjeseci u Libiji.