Zapadna Virdžinija
0

Pronađena tijela četvorice nestalih rudara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Spasilačke ekipe pronašle su u subotu tijela četvorice rudara koji se se vodili kao nestali gotovo sedmicu dana otkako je eksplozija metana potresla rudnik uglja Upper Big Branch u američkoj saveznoj državi Zapadna Virdžinija, čime se broj poginulih u najtežoj rudarskoj nesreći u SAD-u u četiri desetljeća povećao na 29.

Spasilačke ekipe nadale su se da su četvorica nestalih rudara mogla preživjeti u jednoj od četiri komore za spašavanje u rudniku, ali umjesto toga u petak su pronađena njihova tijela, rekli su dužnosnici.

"Nije se dogodilo čudo za koje smo molili", izjavio je u subotu guverner Joe Manchin. "Dakle, ovo putovanje je završeno i sada počinje liječenje rana", dodao je.

Manchin je kazao da rudari nisu uspjeli doći ni do jedne od komora za spašavanje, te da nisu trpjeli, jer je smrt u strahovitoj eksploziji bila trenutna.

Tragedija u Upper Big Branchu, koja je odnijela 29 žrtava, najteža je rudarska nesreća u SAD-u nakon eksplozije u rudniku Hyden u Kentakiju 1970., u kojoj je poginulo 38 rudara.

Dužnosnici su kazali da im je sada zadatak izvući tijela 22 poginula rudara iz rudnika, koji se nalazi oko 50 km od Charlestona, glavnog grada Zapadne Virdžinije.

Sedam tijela izvučeno je odmah nakon eksplozije u ponedjeljak.