Svijet
0

Pronađena 'Ribarnica' Camillea Pissarroa

FENA
'Ribarnica' majstora francuskog impresionizma Camillea Pissarroa ukradena iz jednog francuskog muzeja 1981. godine, pronađena je u New Yorku i trenutno je u postupku povrata. Andre Liatard, kustos muzeja Faure iz Aix-les-Bainsa, u središtu Francuske, pozvan je kao svjedok u okviru građanske parnice protiv posljednje vlasnice slike.

S konzervatorom će stići i čuvarica muzeja iz doba krađe slike, koja je izravni svjedok krađe, kao i francuski policajci.

U novembru 1981. je muškarac kasnije identificiran kao Emile Guelton, poznati kradljivac umjetničkih djela koje je prodavao po cijelom svijetu, ukrao 'Ribarnicu', dimenzija 20x15 cm, i 'Portret žene' Pierrea-Augustea Renoira.

Godine 2003. je kustosa Liatarda kontaktirala aukcijska kuća Sotheby's koja se spremala na prodaju u New Yorku staviti djelo slično ukradenom Pissarroovom, prema podacima iz međunarodne baze podataka o izgubljenim umjetničkim djelima Art Loss register.

Tada je američka carina zaplijenila Pissarroovu sliku, koja je i dalje blokirana u New Yorku.

Renoirova slika, također dimenzija 20x15 cm, otkrivena je u Japanu, gdje postupci povrata slike nisu napredovali.

'Ribarnica' je za sada još uvijek u posjedu Sharyl Davis, koja je sliku kupila ne znajući da je ukradena i sada traži kompenzaciju bude li vraćena u Francusku.

Prema istražiteljima koji su pronašli sliku, ona je za nju platila 8.500 dolara.

Camille Pissarro (1830-1903.) je izvršio presudni utjecaj na francuske slikare kao što su Paul Cezanne i Paul Gauguin.