Potragu otežava kiša
7

Pronađena jedna crna kutija aviona kompanije China Eastern Airlines, teško je oštećena

D. B.
Crna kutija koja potiče iz srušenog aviona kineske aviokompanije China Eastern Airlines pronađena je na mjestu pada aviona u južnom dijelu Kine, potvrdili su kineski zvaničnici.

Riječ je o jednoj od dvije crne kutije iz srušenog putničkog Boeinga 737-800, ali je prema tvrdnjama zvaničnika "teško oštećena".

Još uvijek nije zvanično potvrđeno da li je riječ o snimaču podataka leta ili o snimaču glasa posade iz kokpita jer je kućište oštećeno.

"Vanjski dio crne kutije je teško oštećen. Kada bude pronađena i druga crna kutija, bit će poslane u laboratorij na analizu, tako da ćemo znati više o uzroku nesreće", izjavio je Mao Yanfueng, direktor odjela za istrage nesreća u Kini.

Vlasti se nadaju da će crne kutije ponuditi odgovor na pitanje šta je uzrok nesreće koji je iznenada pao u planinsku regiju u južnoj kineskoj provinciji Guangxi u ponedjeljak samo sat vremena nakon polijetanja. U avionu su bile 132 osobe, preživjelih nije bilo, a nesreća je nagora u Kini u proteklih deset godina.

Obilna kiša i blato otežava potragu za drugom crnom kutijom, a na terenu se nalazi 600 vatrogasaca i drugih članova operacije. Iako se naziva "crnom kutijom", ona je zapravo narandžaste boje.

Avion je redovno održavan, a posada je bila zdrava i kvalificirana.