Svijet
0

Pronađena i druga crna kutija iz armenskog aviona

FENA
Na dnu Crnog mora pronađena je u srijedu i druga crna kutija armenskog putničkog aviona koji se srušio u Crno more prije tri sedmice pri čemu je poginulo svih 113 putnika, javili su ruski mediji.

Prva crna kutija, audiosnimka iz pilotske kabine, izvađena je u ponedjeljak, a druga, snimka parametara leta, koja je izvađena u srijedu, nalazila se pod slojem mulja debelog više od jednog metra, izjavila je predstavnica ruskog ministarstva prometa Svjetlana Krištanovskaja, a prenijela je RIA Novosti.

Dužnosnici se nadaju da će snimke pomoći u utvrđivanju razloga pada Airbusa A-320 tvrtke Armavia koji se 3. maja srušio u more u uvjetima snažne kiše i loše vidljivosti dok se približavao aerodromu u ruskom gradu Sočiju. Avion je letio od armenske prijestolnice Jerevana do Sočija.

Tužitelji su gotovo odmah po padu isključili mogućnost da se avion srušio zbog terorističkog napada, a dužnosnici su kao vjerojatni uzrok pada okrivili loše vrijeme ili grešku pilota. Dužnosnici tvrtke Armavia su, međutim, sugerirali da bi za nesreću barem djelomično mogla biti odgovorna i kontrola zračnog prometa.

Podaci crnih kutija bit će dešifrirani u Međudržavnom zrakoplovnom odboru u Rusiji, a stručnjacima će za to trebati petnaestak dana.

"Francuski stručnjaci i njihova oprema vjerojatno će također biti uključeni", rekla je glasnogovornica Odbora Tatjana Anodina.