Podvodne grobnice
15

Pronađena dva japanska ratna broda koja su potonula u Drugom svjetskom ratu

Dž. L.
Foto: Vulcan Inc
Foto: Vulcan Inc
Istraživači dubokih mora pronašli su dva ratna japanska broda, nosače aviona, koji su potonuli u jednoj od bitki tokom Drugog svjetskog rata, pišu svjetski mediji.

Nosači su bili među sedam brodova koji su učestvovali u bici kod Midwaya, velikom zračnom i morskom sukobu vođenom između SAD-a i Japana 1942. godine.

Jedan brod - Kaga otkriven je prošle sedmice, dok su olupine drugog broda, naziva Akagi, pronađene u nedjelju, javlja BBC.

Do sada je samo jedan ratni brod koji je potonuo u ovoj bici američki USS Yorktown pronađen 1998. godine.

Ova otkrića japanskih brodova uslijedila su nakon višedecenijskih pretraživanja terena i podvodnih grobnica, a koje je provodio tim istraživačkog broda Petrel. Ovo plovilo u vlasništvu je Vulcan Inc, kompanije koju je osnovao pokojni suosnivač Microsofta Paul Allen.

Foto: U.S. Naval History
Foto: U.S. Naval History

Istraživanju je doprinijelo autonomno podvodno vozilo opremljeno sonarom koje je pomoglo u preciziranju lokacije brodova Kaga i Akagi.

Kompanija Petrel sarađivala je i s američkom mornaricom jer je prema američkom zakonu inače nezakonito uznemiravati podvodne grobnice, odnosno mjesta na kojima leže olupine američkih vojnih brodova.

Oba broda pronađena su otprilike 5.500 metara pod vodom na području nacionalnog spomenika Papahanaumokuakea Marine, najvećeg zaštićenog morskog područja na svijetu.