Finansirali IDIL
0

Pronađena bomba ispod kamiona u krugu fabrike cementa u Parizu

Klix.ba
Ispod kamiona u krugu fabrike cementa LafargeHolcim u Parizu, koja je optužena za finansiranje IDIL-a, jutros je pronađena bomba.

Radnici su pronašli benzinske spremnike koji su bili zakačeni za neobrađeni detonator u devet sati ujutro. Obavijestili su policiju koja je opkolila firmu smještenu u radničkom distriktu.

Cementni gigant je pod istragom zbog tvrdnji da ih je indirektno osnovao IDIL i druga oružana grupa u Siriji. Kritikovao ga je i francuski predsjednik Emmanual Macron jer će njihovim cementom biti izgrađen antiimigracioni zid na granici SAD-a s Meksikom.

Ranije ove godine kompanija je priznala da su pribjegli neprihvatljivim praksama za nastavak poslovanja u sada zatvorenoj fabrici cementa u sjevernoj Siriji u periodu 2013.-2014. godine, nakon što je većina francuskih grupa napustila zemlju u kojoj bjesni rat.

U septembru prošle godine pet kanistera punih gasa pronađeno je u automobilu u blizinu katedrale Notre Dame u centralnom Parizu. Nekoliko žena je dobilo upute od IDIL-a da izvedu napad i uhapšene su.

Francuska je imala nekoliko ovakvih napada od 2015. godine, u kojima je poginula 241 osoba.