Pronađena argentinska podmornica koja je nestala prije godinu s 44 člana posade

Klix.ba
17.11.2018. u 18:50
155
7
Pronađena argentinska podmornica koja je nestala prije godinu s 44 člana posade
155
Pronađena argentinska podmornica koja je nestala prije godinu s 44 člana posade ARA San Juan podmornica (Foto: EPA-EFE)
Podmornica koja je nestala prije godinu dana s 44 člana posade pronađena je na dubini od oko 800 metara u vodama poluotoka Valdes u argentinskoj Patagoniji.
ARA San Juan, podmornica argentinske mornarice, bila je na putu prema obalnom gradu Mar del Plata 15. novembra prošle godine kada je izgubljen svaki kontakt s posadom.

Članovima posade naređeno je da se vrate u pomorsku bazu na obali nakon što kapetan podmornice primijetio kako je voda ušla u disalicu, prouzrokujući kratki spoj na jednom od akumulatora.

On je kasnije javio kako je situacija pod kontrolom, ali nekoliko sati poslije desila se eksplozija u blizini posljednje poznate lokacije San Juan podmornice.

Članovi posade imali su samo sedam dana zraka kada je San Juan nestao.

Argentina je odustala od pronalaska preživjelih s broda nakon što je međunarodno pretraživanje, uz pomoć 18 zemalja, završilo bezuspješno.

Ocean Infinity, privatna pomorska firma koja može pretražiti i mapirati morsko dno, potaknula je argentinske vlasti da pronađu podmornicu. Brzo su uspjeli locirati olupinu.

"Čini se da je podmornica potpuna, ali očito urušena. Trup podmornice je deformisan", kazao je zapovjednik argentinske mornarice gabriel Attis.

Prije samo dva dana, na godišnjicu nestanka podmornice, porodice stradalih članova posade održale su komemoracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: