Svijet
0

Pronađen audiozapis glasa Otta von Bismarcka

SRNA
Otto von Bismarck
Otto von Bismarck
U drvenom sanduku u laboratoriji Thomasa Edisona u mjestu West Orange u američkoj državi New Jersey pronađeni su jedini poznati audiozapisi glasa prvog njemačkog kancelara Otta vona Bismarcka.

Snimci, koji su od javnosti bili skriveni duže od jednog vijeka, snimljeni su na voštanom cilindričnom fonografu.

Bizmarkov glas snimio je Nijemac Adelbert Theodor Edward Wangemann, koji je bio pomoćnik Edisonu na projektu izrade fonografa  dostupnih široj javnosti.

Snimci su dio "pronađenog blaga" muzičkih zvukova i političara koje je Wangemann napravio tokom dvogodišnje evropske turneje na koju ga je Edison poslao 1889. godine.

On je posjetio 74-godišnjeg Bismarcka u zamku u Friedrichsruhu u oktobru 1889. godine, gdje je tadašnjem njemačkom kancelaru puštao snimke koje je snimio na Svjetskom sajmu u Parizu i muzičara u Berlinu.

Na insistiranje svoje supruge,  Bismarck se saglasio da bude snimljen i sačuvan za potomstvo. On je, na opšte iznenađenje zbog politike tog vremena i nakon manje od dvije decenije od franusko-pruskog rata, odlučio da recituje francusku nacionalnu himnu  La Marseillaise.

Bismarck je, takođe snimio izvode poezije i pjesama na engleskom, latinskom, francuskom i njemačkom jeziku.
Bismarckovi snimci bili su među više desetina voštanih cilindara uskladištenih u drvenom sanduku u Edisonovoj laboratoriji koja je sada Nacionalni istorijski park Thomas Edison.

Na ostalim cilindrima nalaze se, kako se smatra, prvi snimci djela Frederica Chopina, te nekih poznatijih njemačkih i mađarskih pjevača i pijanista.

Britanski dnevnik Daily Telegraph navodi da iako je sanduk otkriven 1957. godine sadržaj je bio nepoznat do prošle godine kada je kustos muzeja Jerry Fabris pomoću uređaja arkofona kojim je konvertovao sadržaj cilindara u audiozapis.

Direktor Fondacije "Ott von Bismarck" u Friedrichsruhu Ulrich Lappenküper, koji je znao za Wangemannove snimke ali je mislio da su izgubljeni, otkriće je nazvao "senzacionalnim."